Co Američané věcí a nevědí?

Dobrý den, nějakou dobu jsem si rozhodl dát od blogování pauzu, změnil jsem práci a nějak jsem nestíhal, nyní se vracím a přeji všem dodatečně hezký nový rok. Začneme tedy tam, kde jsem skončil. Co všechno o Čechovi ví Američan? Inu, to je různé. Trošku si půjčím z článku pana Zimy (http://janzima.blog.idnes.cz/c/172072/Co-American-o-Cechovi-vsechno-vi.html)....

international-job-search.com

Možná někdo bude mít námitky, ale průměrný Američan je nazýván průměrným pro jistý důvod. Tak jako průměrný Čech.

Co ví průměrný Američan?

Většina z nich netuší, kdo a jak vynalezl AWD. Stejně jako Češi.

Většina z nich netuší, co je metronom či kde leží. Stejně jako Češi.

Většina z nich neví, co je AMR. Stejně jako Češi.

Kalašnikov znají skoro všichni, žádné kopie však Čechům nepřipisují. AK 47 je jiná verze, i tu znají. Jejich verzi.

Někteří Američané znají Pilsner Urguell, ale průměrný Američan pije pivo americké, levnější a s jiným obsahem alkoholu.

Kolik Američanů má pas?  Těžko určit, ale 50 procent to rozhodně není.

Moravská Slivovice je téměř neznámá, taktéž Rum Tuzemák či Becherovka. Oproti tomu spousta Čechů ochutnala americké pivo a ještě víc oceňuje české pivo.

Kdo vlastně umožnil lepší technologii kontaktních čoček, aby mohly být vyráběny z lepšího materiálu? Otto Wicherle a to ví víc Čechů než Američanů, jenom kvůli té skutečnosti, že pan O.W. byl Čech. Patent však dostala firma Bausch and Lomb, od nichž dovážíme čočky, které stojí méně než v USA.

Literatura a film? Průměrný Američan nečte. Je mi líto, ale ne. Nepočítáme li TV GUIDE. Musíte narazit na obzvlášť sečtělého a vzdělaného člověka, a ten vás překvapí tím, že zná dokonale Švejka a dokonce se mu zdá vtipný! Průměrný Čech však Švejka zná. Je to přece klasika.

Ano, Forman je uznávaný režisér, ale ne všichni vědí z které země východního bloku přesně pochází. My, Češi to víme přesně. Je stále náš.

Hudba? Průměrný Američan neposlouchá Dvořáka, ale vzdělaní Američané skutečně Dvořáka znají. Dvořák strávil nějakou dobu v USA a dokonce se angažoval v černošškých otázkách, to právě od černochů čerpal inpiraci v jeho symfonii z Nového světa. Smetana už je na nižším stupínku, narozdíl od toho, kde je u Čechů.

 

Průměrný Američan netuší, kde leží Polsko. Průměrný Čech neví, kde je Kansas. Průměrný Američan považuje Afriku za zemi. Průměrný Čech ví, že je to kontinent.

Ale v  jednom jsem rozdíl zaznamenal. Průměrný Američan je zvídavý a pokud ho motivujete, je ochoten vám naslouchat, neopevní se jeho ignorací, ale naopak - je zvídavý. Můžete ho motivovat k cestování, k poznání jiných zemí, můžete mu vyprávět o Evropě a o tom, odkud jste. Když uzná, že má mezery ve vzdělání, je ochoten se naučit vše možné i nemožné. Právě proto je elita ve vzdělání v USA nejlepší, vede ve vědě i jiných oborech. Nemusíte souhlasit s americkou politikou, přesto je tam opravdu větší svoboda než v EU,  jejich nejlepší školy jsou nejlepší na světě. MIT, Ivy League. Pravda, i tam najdete občas lidi, kteří se tam dostali ne pro svoje mozky (Bush), ale to je absolutní výjimka. Ivy League mají skvělé vzdělání i sportovní týmy. Nemají obdobu.

Američané se někdy jeví jako hodně tupí a arogantní, ale nejsou takoví. Musíte ji jen dát šanci a když vám vadí, že si myslí, že jste z Ruska, nikdo vám nebrání, abyste jim neopravili názor.  Američané jsou v nečem stejní jako Češi, ale též se liší, americká kultura není přesně to samé, co česká. Znamená to však, že jsou  nutně špatní či hloupí? Jsou jenom jiní. Přesto je lehké najít společnou řeč. Není divu, že tolik cizinců proudí do USA a chce tam najít práci, žít tam a žít si svůj americký sen. A kdo se snaží, kdo využije možností, které tato země skýtá, má šanci si splnit svůj americký sen. Kdo přijde do USA, je Američan. V Česku můžete žít 27 let jako cizinec a pořád jste cizinec. Právě v tom je rozdíl, proto USA láká lidi, nejenom šance na svobodnou společnost, ale i společnost bez nálepky cizinec. Znám spoustu Britů, kteří odešli z Británie a líbí se jim víc v USA. Sám jsem žil v UK a mohu li srovnat, život v USA nabízí víc. Proč a jak, o tom někdy jindy.

Možná to neumím správně napsat, ale věřím, že byste našli výhody v životě v USA versus životě v ČR.

Autor: Jan Schneider | čtvrtek 20.1.2011 11:00 | karma článku: 17,21 | přečteno: 2691x
  • Další články autora

Jan Schneider

Žena v islámu a mimo islám

31.10.2010 v 16:54 | Karma: 37,62

Jan Schneider

Zrušte Kanadu, spojte ji s USA!!!

9.7.2010 v 15:00 | Karma: 10,96

Jan Schneider

Zajímavá města USA: Atlanta

6.7.2010 v 11:00 | Karma: 14,72

Jan Schneider

Proč to ty ženské dělají?

30.6.2010 v 8:30 | Karma: 26,47
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3710x
ip address