Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

7. 7. 2010 22:15
souhlas

jen k tomu jídlu. Maso ve většině restaurací bylo většinou pěkně prorostlé, zkrátka hnusné. Holt není nad steak ze svíčkové;-)

Zrovnatak jogurty- tuhá konzistence, na výběr dva druhy. Bílý a s marmeládou. Dneska bych to fakt nejedla. Activia je activia.

Na druhou stranu jsem ale přesvědčena, že by se spektrum výrobků rozšířilo, i kdyby komunismus zůstal.

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

7. 7. 2010 22:19
Re: souhlas

s tím jogurtem to není přesné. Activia je docela humus

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

7. 7. 2010 21:51
Socialismus dokázal udržet cca 35 let vyrovnaný rozpočet

bez dluhů - to se současnému režimu během 20ti let nepodařilo, proto se domnívám, že dříve nebo později zkrachuje.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

7. 7. 2010 23:51
Re: Socialismus dokázal udržet cca 35 let vyrovnaný rozpočet

hahaha.. a co skryte zadluzovani? (kaslalo se na udrzbu a investice do vyroby, infrastruktury). A taky to, ze v ramci RVHP byl zajisteny odbyt, bez ohledu na to, jake zmetky se produkovaly.... a nebo naopak dobre veci, ktere by na zapade platili vic. Pripadne se inovace zabila nejakou ideovou blbosti nebo proste neschopnosti pruzneji reagovat (treba Skoda Ferrat... a nebo potlaceni pocitacoveho rozvoje u nas diky prohlaseni nektereho vysokeho stranickeho predstavitele "Nebudeme plytvat sily na vyrobu polovodicu, pockame si az budopu celovodice")

0 0
možnosti
H

H0PE

7. 7. 2010 21:15
Je fuk

jestli to bylo špatný nebo ne. Hlavně že už to je pryč.

0 0
možnosti
PP

Winston68

7. 7. 2010 21:40
Re: Je fuk

naprosto souhlasím, hlavně že už je to pryč i když: tenkrát když mi bylo 20 let, byla i tráva zelenější;-(

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

7. 7. 2010 21:04
asi nikdo nerika, ze bylo spatne vsechno,

jen bylo spatne skoro vsechno, do ceho se michala ideologie (tedy i veci z vyroby, protoze to se planovalo a navazovalo na ostatni kvalitne planovane vyroby...).

Ty priklady nebyly vybrany zrovna stastne: tehdy nektere jidlo slo, ale nebyl zrovna vyber a hygienicke normy byly slabsi - dnes se zas vse reguluje, ale vetsinou mate vyber - bud levny ttalni sunt nebo kvalitnejsi, ale drazsi vec; obloha se tusim dava k jidlu vsude ve svete, neni to jen cesky vynalez. je takovy problem ji na taliri nechat, kdyz nekomu nejede? Vsechno melo pevnou cenu -a tak nebyla zadna konkurence. Da se rict, ze vse bylo stejne - drahe (prepoctete ceny vuci platum tehdy a ted). Ze jsou akce? Proc ne. Ze je jina uvedena a jina se markuje? Nebudme ovce, ozveme se.

Pismo - to je vyvoj. Tehdy se vyrazne vic psalo rukou, dnes se pise prevazne na klavesnici. Takze me treba pismo neprijde jako uplne spatna zmena.

Vzdelani - to je asi palciva otazka. Pravda je, ze nekdo chytry zjistil, ze cim vic % VS, tim se ...%

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

7. 7. 2010 21:12
Re: asi nikdo nerika, ze bylo spatne vsechno,

%.. maji vsichni lepe. Ale asi tomu dotycnemu nedoslo, ze to plati rpi dodrzeni nejakych standardu. Dneska jde na skoly (stredni, matura, VS) rada lidi, co na to nema a tak se latka snizuje. To je jednoznacne chyba.

Vzdelavani je slozita otazka - myslim, ze nebylo dobre u nas drive muselo biflovat mraky nesmyslnich udaju (z nich vetsinu si vetsina nepamatovala) a neucilo se ucit, stejne spatne je snaha nenutit zaky k zadnym faktum, jen okecavat vlastni neznalost. Takze tam bych to videl nekde uprostred.

Nedostatek kazne a vychovnych mznosti (ano, treba i ta facka) je rozhodne spatne. Deti se maji vest prevazne autoritou, ale kdyz ucitel nema zadnou paku a taha za kratsi spagat, tezko autoritu ziska.

S jazykem je to tezke - ten se vyviji a nekdy je prebirani nutne (vzpomente na pokus socialistickych lingvistu, kdy misto oskliveho zapadniho slova "video" chteli prosadit hezke ceske "magnetoskop").Zvlaste s rozvojem technologii nelze jinak. Na druhou stranu je pravda, ze se anglikanismy %

0 0
možnosti
L

lrkfa1

7. 7. 2010 20:54
Muselo to být špatné, aby to dnešní nádherné

tak nějak vyniklo. Prostě musí se tak nějak tomu novému soudružsky pomoci.;-D;-D;-D

0 0
možnosti

rezjirrezjir

7. 7. 2010 21:00
je to trochu jinak

Muselo to být špatně, aby nebylo vidět, jak je to dnes zlé.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

7. 7. 2010 19:37
Určitě nebylo všechno špatné

a o co lidi stáli, to se zachovalo - třeba kofola. 

-

S tím jídlem je to pravda jen částečně - dnes je veliký výběr a člověk si dokáže najít neošizené, obvykle ale musí připlatit. S cenami je to asi lepší než za komunistů - protože cenová válka přináší výhody spotřebitelům. Ty restaurace - někdy bych také přivítak klasický komunistický jídelníček s hotovými jídly typu gulášek, vepřo knedlo, svíčková, čevabčiči nebo karbanátek. Ale zřejmě je poptávka po specialitách než po obyčejnosti, s tím se nedá moc dělat. Změna písma souvisí s rozvojem počítačů. Možná, že by jiné písmo zavedli i komunisti, kdyby dokázali vyrobit počítače. Maturita - pokles významu maturity je dlouhodobý a je dán rozvojem vysokého školství. Naopak, komunisti dávali přednost kádrovým rezervám, často zcela bez ohledu na dosažené vzdělání. Čistota jazyka? Komunisti zas cpali do jazyka rusismy. Chozrasčot, subotnik, kolchoz. A jejich soudruhování a následné tykání bylo na zabití.

0 0
možnosti
K

kevinbb

7. 7. 2010 19:56
Re: Určitě nebylo všechno špatné

Sousta veci o co lidi stali se nezachovalo, diky vytunelovani a prodani kvalitnich vyroben a firem do cizich rukou.

Napriklad, takovou horkou cokoladu ktera se u nas vyrabela nekoupite skoro uz nikde na svete. A kdyz, tak z primesi ruznych chemikalii a nebo jinych organickych primesi ktere by treba nemeli vubec do cokolady patrit a muzete si priplacet jak chcete.

Jeste tak nekde v malinkych soukromych vyrobnach ktere jsou ruzne rozsete u malych soukromniku po Evrope, ale kvalitni velkovyroba, tak ta uz neexistuje.

A nase kvalitni maslo, housky, uzeniny a nebo i chleba, tak to aby clovek pohledal.

Kupte si kvalitni ceske bonbony vyrabene podle ceskych receptu, neexistuje. A to se tyka spousty dalsich a dalsich veci.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

7. 7. 2010 19:33
TEDY FAKT

... uz jenom pro tu Studentskou pecet meli komanci zustat u moci ;-D;-D;-D

G.N.

0 0
možnosti
K4

kirduk 4

7. 7. 2010 19:40
Re: TEDY FAKT

To nešlo,emigrantům by se stýskalo ;-)

0 0
možnosti
PV

VerneP

7. 7. 2010 19:25
I kdybyste ...

... mel tisickrat pravdu, tento narod "neobycejnych lidi" s cernobilym videnim

sveta to nikdy nepochopi. Cest svetlym vyjimkam. R^

0 0
možnosti
OB

O. Bušek

7. 7. 2010 19:37
Re: I kdybyste ...

:-(Čest opravdu světlým vyjímkám. Ne Jyrkovi a spol.

0 0
možnosti
W

Wendolene+

7. 7. 2010 19:14
No, u jidla plati, priplatte si, zajimejte se o to, co jite.

Je pravda, ze kdyz Nestle ci Procter&Gamble nakoupily ceske znacky, zmenily vyrobky podle svych predstav.

Ke vzdelani: Proste se snazi zaradit mezi EU, tj. maturita pro kazdeho a uroven vzdelani klesa.

Psaci pismo? Nechala bych. Psaci podporuje vice jemnou motoriku, rozviji vice obe hemisfery mozku. Nove pismo je paskvil vymyslenou Grafickou!, casem poznaji, jaky darecek si nadelily. Vase sestra musi byt svata zena, ucit na dnesni ZS.

Anglicismy v cestine? Bez nich by prece nebyly svetovi a trendy, ne? O nich muzu psat donekonecna. Sexkoucerka je muj nejnovejsi des na seznamu.

Celkove ona volna ruka trhu se ridi lidmi. A lide chteji za malo penez hodne muziky...

0 0
možnosti
K4

kirduk 4

7. 7. 2010 19:41
Re: No, u jidla plati, priplatte si, zajimejte se o to, co jite.

R^R^R^

0 0
možnosti
MP

ztrewq

7. 7. 2010 19:14
re maslo, mlieko, zelenina, múka

dnes som bol v obchode a kúpil si maslo z farmy červený kameň, pred teskom natankoval do fľaše surové kravské mlieko, zeleninu mám na záhradke (momentálne skončili jahody, končia maliny, varíme strúčkovú fazuľku), ostatné kupujem v hypermarketoch. a nesťažujem si, nie som ufrfľaný čehýľ, aby som na všetko nadával. iní tomu hovoria "čecháčkovství". bývam v najväčšom českom meste bývaljj čsr - trenčíne (praha bola o slovenských ministroch a nemeckých turistoch). takže na čechov a ich náreky za dobami minulými poznám z prvej ruky. ale oni ani raz nepovedali (ani straníci a donášači štb) že za socíka bolo lepšie. slováci by ich vysmiali.

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3710x
ip address