Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠS

CHYREN

7. 3. 2010 12:34
Kopíruji:

"Ne každý si umí nastavit víc jazyků na klávesnici, ne každý má čas a chuť se znovu učit českou klávesnici." Hloupý, líný a nestojí mu to za to? Nestojí mu za trochu času diskutovat, psát "po našem"? Ještě přidám, že tady nežije! Když se mi takoví lidé nes...u s "dobrými radami" do našich specifických věcí..je mi to jedno. V opačném případě..ať si diskutují ve své nové vlasti! Tam mají co říct.;-O[>-]

0 0
možnosti
RR

udor

7. 3. 2010 16:35
Re: Kopíruji:

R^

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

7. 3. 2010 12:04
Chybějící znaková sada

pro češtinu a neznalost toho, odkud ji stáhnout, by opravdu neměla být důvodem k vymlouvání ani za hranicemi, jistě se i v USA najdou nerodilí Američané, kteří si na své počítače doinstalují sadu pro španělštinu, čínštinu a rádi poradí jak. Spíš vadí postoje mnohých emigrantů, co odešli až po revoluci a nyní mají sklony udělovat všem domácím povýšené rady, co je v Čechách všechno špatně a jak jsou rádi, že jsou pryč. Promiňte, ale to je u mne zbabělství a útěkářský postoj, co nic neřeší. Když se mi něco nelíbí, v první řadě se budu snažit o změnu a ne, že raději uteču a pak budu ze zahraničí pomlouvat. Perzekuce už nikomu dnes nehrozí.

Co je taky zajímavé, jsou osoby, co se vysmívají domácím za nedostatečnou angličtinu a přitom z jejich příspěvků čiší, že oni neumí pořádně ani česky. Pardon, ale svou mateřštinu by měl každý zvládnout především, dříve, než si budu chtít osvojit jakýkoliv cizí jazyk.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

7. 3. 2010 11:15
Diakritika

Pokud někdo píše bez diakritiky ze zahraničí, budiž mu to prominuto. I když stáhnout si češtinu třeba pro Win XP by neměl být problém. Píšu-li v němčině, nedělá mi potíže použít ä ö ü, i když přepis spřežkami se tam toleruje. A zkuste napsat text ve francouzštině a vykašlat se na ty jejich všelijaké nožičky. Ti by vám dali! Kromě toho řada dalších evropských jazyků má různé znaky, které neosahuje klasická anglická či US klávesnice. A vynechání diakritického znaménka může podstatně změnit smysl.

Nezlobte se, ale dodržování určité formy ve vyjadřování je součástí určité kulturní úrovně. Což je patrno u domácích komentátorů. Ti, co opovrhují diakritikou, mají často v textech spoustu hrubých chyb, špatnou interpunkci a též vlastní obsah sdělení podle toho vypadá.

A proto, milí komentátoři a blogeři, nebuďte líní či povýšení a diakritiku používejte. Ono vás neubude. A kdo to neví, tak ve Win XP se mezi českou a anglickou klávesnicí přepíná jednoduše pomocí LevýAlt + Shift.

0 0
možnosti
Y

Yoachim

7. 3. 2010 11:09
Informovanost autora

Pokud mně článek zaujme, je mi jedno jestli je bez háčků a čárek. Důležité je pro mně obsah článku a jeho soulad s naší realitou. Pokud si někdo v USA myslí a je dokonce přesvědčen , že VUML byla nějaká vysoká škola kde se získávaly tituly , jsem obezřetný a pochybuji o informovanosti  autora. VUML byl jen večerní kurz do kterého byli nuceni chodit vedoucí pracovníci a t.zv.kádrové zálohy. Většinou se tomu  lidé vyhýbali a snažili se to nějak přestát.Ovšem žádný titul nezískali, jen se jím to zapsalo do kádrových materiálů.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

7. 3. 2010 10:43
Dlouhý text bez diakritiky je skutečně méně srozumitelný!

Proto tyto texty nečtu a také o nich nediskutuji!I když si možná diskusi zaslouží!

0 0
možnosti
N

norayellow

7. 3. 2010 9:34
Pekne vitam

Tak vas pekne vitam p. Jane na blogu iDnes. Ja ziji v Kanade a kdo Statu jezdim na dovolene, tak si urcite rada bude ve vasem blogu cist. Tedy krome vareni, to jde mimo me. Mezi blogerem ci diskuterem domacim a tim ktery zije jinde by rozdil mel byt. Prirovnala bych to asi k situaci, kdy si zalozite rodinu a odstehujete se od rodicu. Kdyz prijdete na navstevu, tak jste sice doma u maminky, ale prece jen je situace jina. Je nezdvorile ji vlezt do lednice, zapnout si bez optani TV ci si ji vlezt do skrine. Zkratka a dobre, jste sice u rodicu na navsteve, ale uz nejste doma. Vase doma je jinde, coz neznamena ze vas maminka prestane zajimat a nebudete chtit aby udelala to nejlepsi pro ni. Ale musite uz volit jinou formu jak ji to rici nez kdybyste s ni bydlel a financne se podilel na chodu domacnosti. Ja si sem chodim povidat uz delsi dobu a snazim se tohohle drzet. Az na nejake vyjimky jsem nemela problem. No a jeden take nemusi reagovat na vsechno, ze?:)))))))

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

7. 3. 2010 9:11
Problem je paušalizace

Vrátlo se do Čech dost lid a také jich dosti píše, ale není a nebyl to homogenní blok. Vrátilo se mnoho podvodníku a lidí kteří na západě v podstatě nic nepochopili i když někdy byli hospodářsky úspěšní. Měli určitý bonus a toho zneužili a také po takové době již nemají přístup k lidem v ČR. Já osobně jsem si v roce 1990 připadal jako v jiném světě když jsem přijel do ČR. Když lidé žili v jiném prostředí tak to potom nemají lehké. Jde ovšem o toleranci a pochopení, nikoliv akzeptanci. Myslím že každý si musí najít svojí cestu a je jedno kde žije. To se týká také lidí s kterými se stýká. Platí to všude na světě. Ovšem důležité je že musíme pochopit že se nedá začít tam kde se skončilo v 69 a 70 letech kdy jsme tuto republiku dobrovolně nebo nuceně opustily. Bez určitého nadhledu to prostě nejde a člověk se nesmí rozčilovat nad tím co nejde změnit, pouze pracovat na tom co jde. Jinak plýtvá svojí energii a životní čas.

0 0
možnosti

jarinka

7. 3. 2010 8:50
To nemusí být váš případ.

Negativním postojům k emigrantům se nedivím. Mnozí svoji novou zemi vychvalují do nebes a do vlastního hnízda si se... . Znám jednoho, který se chlubí tím, jak moc peněz v cizině vydělá. Při návštěvě rodné země by ale chtěl využít českou lékařskou péči, protože je pro české pojištěnce levnější a navíc je kvalitnější než v mnohých jiných zemích. A tak se rozčiluje, jaký že to tady máme bor.del,  když ho žádný lékař nechce ošetřit.  

I tady na blogu se najdou takoví, kteří už bydleli kdo ví kde po světě. Nic proti nim do té chvíle, dokud z nich není patrné pohrdání.

0 0
možnosti
MB

buxus

7. 3. 2010 8:41
Víte co?

Největší tahanice v internetových diskusích vznikají proto, že obě strany jednoho sporu užívají stejnou taktiku. Házet všechny ty "na druhé straně" do jednoho pytle. Pak se už snadno na té druhé straně najde pár hulvátů, podle kterých lze onálepkovat všechny ostatní. A už se vesele hovoří o čecháčkovství, malosti, závistivosti a hnidopišství (vytýkání textů bez diakritiky) - to pokud dotyčný patří k emigrantům, nebo na druhé straně o udávání hraběcích rad, o které nikdo nestojí, o neúspěšných lidech, kteří si takto léčí své mindráky, o tom jak si v zahraničí Česi nepomáhají a schválně hází klacky pod nohy (na rozdíl třeba od Poláků) atd. - to pokud dotyčný patří mezi neemigranty. 

Pokud v nějakém sporu účastníci pouze opakují to, co na to druhém špatného vidí, aniž by byli schopni se sami podívat na sebe z pohledu toho druhého, pak jde o klasický dialog dvou hluchých - každý si mele bezvýsledně své.

0 0
možnosti
PZH

pepa z hongkongu

7. 3. 2010 7:31
myslim, ze diakrtitika neni to podstatne

podstatna je myslenka, i kdyz uznavam, ze precist si dlouhy clanek bez diakritiky je fakt opruz. zejmena pan emigrant Novotny je takovy pripad cechactvi o kterem pisete nebo nekteri diskuteri - emigranti, co se maji v emigraci tak "skvele", ze bez svych nevrazivych a vecne frustrovanych komentaru nedokazu it. ;-D 

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3710x
ip address